Gaatjes in je tanden. Sommige mensen hebben er vaker last van dan de ander. Er zijn zelfs mensen die in hun hele leven geen enkel gaatje hebben gehad. Dit kan met tal van verschillende redenen te maken hebben. In deze blog vertellen wij wat de voornaamste oorzaken van gaatjes zijn en hoe je deze kan voorkomen.

Hoe herken je een gaatje

Gaatjes in je tanden
Een gaatje bij jezelf herkennen kan lastig zijn. In het beginstadium doet een gaatje in de meeste gevallen namelijk nog geen pijn. De pijn komt meestal pas wanneer een gaatje verder ontwikkeld is en het tandbeen is aangetast. Wanneer een gaatje dit stadium heeft bereikt kan je pijn krijgen bij het drinken van koude dranken of hete etenswaren. Omdat het tandbeen als het ware bloot ligt komt het rechtstreeks in aanraking met bijvoorbeeld de koude drank. Dit kan een nare pijn veroorzaken. Ook kan je een vieze smaak in je mond krijgen wanneer je een gaatje hebt. En kan je zelfs een slechte adem krijgen van een gaatje in je tanden of kiezen.

Wanneer jij één van deze symptomen hebt is het verstandig om een afspraak bij een tandarts te maken voor controle.

Hoe ontstaat een gaatje

Gaatjes (cariës) willen we het liefst natuurlijk zien te voorkomen. Maar hoe ontstaan gaatjes nou eigenlijk? Een gaatje wordt veroorzaakt door de bacteriën die in het tandplak aanwezig zijn. Tandplak ontstaat gedurende de dag. Het is een dun laagje dat zich op de tand bevindt en bestaat uit bacteriën, koolhydraten, etensresten en speeksel. Wanneer tandplak te lang blijft zitten kan het zich ontwikkelen tot tandsteen. Het tandplak op je tanden bestaat voor meer dan 70% uit bacteriën. In je mond bevinden zich dus ontzettend veel bacteriën.

Een gaatje ontstaat wanneer de bacteriën in het tandplak suikers afbreken tot zuren. De zuren die hierdoor ontstaan kunnen je tandglazuur beschadigen. Dit noemt men demineralisatie. Wanneer er al beschadigingen aan het tandoppervlak aanwezig zijn kunnen deze zuren tot diep in je tanden of kiezen binnendringen. Maar daar heeft ons lichaam wat op bedacht. Want de tand of kies kan zichzelf weer herstellen nadat het zuur naar binnen is gedrongen. Dit noemen we remineraliseren. Tot dit moment is er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Maar wanneer er te vaak gesnoept wordt en je te veel keren op een dag eet dan kan je tand of kies zichzelf niet meer herstellen. Dan zal er uiteindelijk een gaatje (cariës) ontstaan.

Een gaatje kan je zelf helaas niet verhelpen. Wanneer jij denkt een gaatje te hebben. Maak dan een afspraak bij een tandarts.

Hoe wordt een gaatje in je tand of kies behandeld

Hoe wordt een gaatje in je tand of kies behandeld
Wanneer er zich een gaatje in je tanden of kiezen bevindt, moet deze worden behandeld door een tandarts. Tandarts bezoeken zijn vaak al niet de favoriete bezigheid van mensen, laat staan een gaatje laten vullen. De meeste tandartsen zullen je dan ook de keuze geven om het met of zonder verdoving te doen. Deze keus is een persoonlijke kwestie en zal je naar eigen ervaring moeten maken. Zo vindt de één de spuit misschien wel meer pijn doen dan het hele vullen van het gaatje. En ervaart de ander het precies andersom.

Om het gaatje te verhelpen boort de tandarts het gaatje in je tand weg. Deze wordt schoongemaakt en vervolgens gevuld met een bepaalde vulling. Dit kan composiet (witte vulling) of amalgaam (grijze vulling) zijn. Met een speciale lamp wordt de vulling hard gemaakt.

Het kan ook zijn dat een gaatje zich nog niet zo diep heeft genesteld en is het nog niet door het glazuur heen gedrongen. In deze gevallen is het dan ook niet nodig om te boren. In deze gevallen wordt er fluoride op de desbetreffende tand of kies aangebracht. Op deze manier is de tand of kies weer beschermd.

In het geval dat het gaatje de zenuw van de tand of kies heeft gedood is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Een wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd zonder verdoving, met verdoving of onder algehele narcose.

Hoe voorkom je gaatjes

Oorzaken van gaatjes in je tanden suiker
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen ontstaan gaatjes door de aanwezigheid van bacteriën in het tandplak op je gebit. Zonder al die bacteriën in je mond kunnen er ook geen gaatjes ontstaan. Want zonder tandplak is de kans op tandbederf klein. Al die bacteriën in je mond hebben voeding nodig om te kunnen leven. Maar hoe komen deze bacteriën nou aan hun voeding en waar houden ze van? Deze bacteriën worden van hun voeding voorzien door onszelf. En laat het nou net zo zijn dat deze bacteriën dol zijn op suikers! Het is daarom van belang om voedingsmiddelen met veel suikers in mindere mate te consumeren. Want hoe meer suikerrijke en zetmeelrijke producten jij consumeert, hoe meer bacteriën er in je mond zullen ontstaan.

Hieronder zullen wij een aantal punten op een rijtje zetten die kunnen helpen om de kans op gaatjes te verminderen.

  • Bezoek 1 a 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist
  • Probeer het eten van producten met veel suikers te beperken
  • Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken
  • Poets 2x per dag je tanden
  • Gebruik elke dag flosdraad of een tandenstoker om je gebit te reinigen
  • Gebruik tandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen (bijvoorbeeld Elmex Anti-Cariës Tandpasta)
  • Wanneer je snoept, doe dit dan in 1x en niet gedurende de hele dag
  • Drink frisdrank door een rietje

Let op, wij zijn geen experts en berusten ons op externe bronnen. Ben je bang dat je een gaatje hebt? Neem dan altijd contact op met een tandarts of mondhygiënist.

Meer weten?

Vond jij dit een interessant artikel? Onze site staat boordevol leuke en interessante blogs! Hieronder staan een aantal suggesties voor je.

Andere mondverzorigingsproducten
Oorzaken van gele tanden
Is elektrisch tandenpoetsen beter?
Tanden flossen

Bronnen

www.tandzorgoranjeplein.nl
www.oergezondemond.nl
www.delievetandarts.nl
www.gezondr.nl
www.tandartspraktijkwit.nl
www.gezondheidsplein.nl