Is elektrisch tandenpoetsen beter?

Je gebit goed verzorgen is natuurlijk ontzettend belangrijk. En tegenwoordig zijn er steeds meer technieken waarmee wij dit goed zelf kunnen doen. De meeste van ons poetsen hun tanden in de ochtend en in de avond voor het slapen gaan nogmaals. De één doet het met een normale tandenborstel en de ander gebruikt een elektrische tandenborstel. Maar is elektrisch tandenpoetsen beter dan tanden poetsen met een normale tandenborstel? In deze blog gaan wij dieper op deze vraag in en vertellen wij de voor- en nadelen van het poetsen met een elektrische tandenborstel.

Een normale tandenborstel of een elektrische?

Een normale tandenborstel of een elektrische
Laten we maar meteen beginnen met de belangrijkste vraag. Is elektrisch tandenpoetsen beter dan met een normale tandenborstel? Eigenlijk zijn alle experts het er wel over eens dat elektrisch tandenpoetsen beter is dan het poetsen met een normale tandenborstel. Uiteraard zijn er ook mensen die hun gebit prima schoon kunnen houden met een normale tandenborstel, maar elektrisch poetsen maakt het een stuk makkelijker. Bij het poetsen met een normale tandenborstel oefenen veel mensen teveel druk uit op hun gebit en tandvlees. Dit vergroot de kans op bijvoorbeeld geïrriteerd tandvlees en ontstoken tandvlees.

Waarom is elektrisch tandenpoetsen beter?

Is elektrisch tandenpoetsen beter
Over het algemeen worden je tanden beter schoon door het gebruik van een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel krijgt het tandplak beter van je tanden gepoetst door het snelle roteren van het borsteltje. Doordat er meer tandplak wordt verwijderd is de kans op tandsteen ook kleiner. Hierdoor heb je ook weer minder kans op ontstoken tandvlees.

Een ander voordeel van elektrisch poetsen is de mogelijkheid van verschillende soorten borsteltjes. Een normale tandenborstel heeft in de meeste gevallen een vrij grote langwerpige borstelkop. Dit maakt het lastiger om op de moeilijke plekken achter in de mond te komen. Een elektrische tandenborstel kan uitgerust worden met allerlei verschillende soorten opzetstukjes en deze zijn vaak aanzienlijk kleiner dan die van een normale tandenborstel. Hierdoor kom je makkelijker op de lastige plekken achter in je mond. Dit verkleind bijvoorbeeld de kans op het krijgen van gaatjes.

De elektrische tandenborstel is ooit uitgevonden met het idee om mensen met een motorische beperking te helpen. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met het bewegen van hun armen kunnen hun tanden veel makkelijker poetsen met een elektrische tandenborstel dan met een normale. Ook voor oudere mensen die minder kracht in hun armen krijgen is elektrisch poetsen een uitkomst. Ze hoeven eigenlijk alleen de borstel tegen de tanden te zetten en de rest gaat vanzelf.

Kortom er zijn een heleboel voordelen aan het poetsen met een elektrische tandenborstel. Uiteraard zullen er uitzonderingen op de regel zijn, maar gemiddeld gezien krijgt men het gebit beter schoen met een elektrische tandenborstel.

De voordelen van elektrisch poetsen op een rijtje:

 • Tanden worden schoner
 • Verwijdert meer tandplak
 • Minder kans op gaatjes
 • Minder kans op tandvlees problemen
 • Verschillende soorten borsteltjes
 • Ook te gebruiken door kinderen
 • Minder vermoeiend, waardoor je langer poetst
 • Een uitkomst voor ouderen met minder kracht
 • Zeer handig voor mensen met een motorische beperking
 • Komt beter op lastige plaatsen in de mond
 • Techniek blijft vernieuwen (denk bijv. aan tijd indicator)

Soorten elektrische tandenborstels

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop. Hierbij hebben we het dus niet over het borsteltje zelf. In dit geval gaat het over de techniek die de tandenborstel gebruikt om het borsteltje te laten bewegen. De twee meest toegepaste technieken zijn oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand) en sonisch (zijwaarts heen- en weergaand).

Oscillerend-roterend

Deze technologie is gebaseerd op het ontwerp van het polijstcup dat door uw tandarts of mondhygiënist wordt gebruikt voor een professionele gebitsreiniging. De opzetborstels hebben een kleine ronde borstelkop. Ze zijn het populairst en het meest effectief. Aan de nieuwste roterende borstels is een pulserende techniek toegevoegd. Hierbij beweegt de borstelkop in een hoge snelheid naar de tand toe.

Sonisch

Sonische tandenborstels zijn gebaseerd op het ontwerp van de borstelkop van een handtandenborstel. De sonische tandenborstel heeft de vertrouwde vorm van een handtandenborstel. De poetstechniek lijkt sterk op die van de gewone tandenborstel.

Er zijn elektrische tandenborstels die op een accu werken en elektrische tandenborstels die op batterijen werken. Het is aan te raden om een tandenborstel te gebruiken die op een accu werkt. Deze hebben over het algemeen gezien meer power en krijgt de tanden dus beter schoon. Een elektrische tandenborstel op batterijen is wel handig om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.

Verschillende soorten borsteltjes

Soorten borsteltjes voor een elektrische tandenborstel
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten opzetborsteltjes voor je elektrische tandenborstel. Voor doel bestaan er tegenwoordig verschillende borsteltjes. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale borsteltjes voor gevoelige tanden, beugels, kronen, kinderen en witte tanden. Al deze borsteltjes hebben hun eigen eigenschappen zoals bijvoorbeeld extra zachte haren of juist hele harde. Mocht je advies willen voor welke borstel jij het beste kan gebruiken? Neem dan contact op met een tandarts of mondhygiënist.

Wat zijn de nadelen van elektrisch tandenpoetsen?

Over het algemeen gezien zijn er bijna alleen maar voordelen aan het poetsen met een elektrische tandenborstel. Sommige mensen ervaren het trillen van de elektrische tandenborstel in de hand als onprettig. Vaak is dit een kwestie van wennen en heb je hier later geen last meer van. Ook zijn elektrische tandenborstels duurder in aanschaf dan een normale tandenborstel. Vaak kan men wel een aantal jaar doen met een elektrische tandenborstel. De opzetborsteltjes van een elektrische tandenborstel zijn ook vrij prijzig, wat als een nadeel gezien zou kunnen worden.

Nog meer weten?

Is elektrisch tandenpoetsen beter? We hopen dat wij deze vraag voor jou beantwoord hebben. Let wel op, wij zijn geen experts en laten ons informeren door verschillende bronnen. Wil jij weten of elektrisch poetsen beter voor jou kan zijn? Neem dan contact op met een tandarts of mondhygiënist.

Vond je dit een interessant onderwerp? Dan kunnen wij je de volgende blog ook aanbevelen!

De geschiedenis van tandpasta

Bronnen

www.want.nl
www.delievetandarts.nl
www.tandenborstel.com
www.ivorenkruis.nl